Baga Natural 2018 suché červené

350 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Bairrada
  • Obsah alkoholu: 12 %

 

  • Odrůdy: 100 % Baga
  • Aroma: maliny, kouřové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 10,8 g/l
  • Obsah kyselin: 5,3 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína 

Luís Pato je vyhlášeným vinařem v regionu Bairrada. Proslavila ho hlavně produkce šumivých vín a prosazování zachování vinohradů s odrůdou Baga, která je nejtypičtější odrůdou pěstovanou v Bairradě. Dlouhá léta to byla jedna z mála povolených červených odrůd. Nedávno se ale zákon změnil a výrobci měli možnost začít vysazovat jiné portugalské i mezinárodní odrůdy, což také většina výrobců uvítala a udělala. Ptáte se proč? Protože Baga vždy dávala vína s vysokým potenciálem pro zrání ale nevhodná k okamžité konzumaci. Vína měla výraznou tříslovinu i kyselinu. Po deseti a více letech zrání se z nich ale stávala fantastická vína. V dnešní zrychlené době není žádoucí skladovat vína po tak dlouhou dobu, a proto se od této odrůdy dnes upouští. Jedním z mála zatvrzelých výrobců vín z Bagy zůstává Luís Pato. Jeho tvrdohlavost se mu vyplatila, protože dnes sklízí se svými víny úspěchy nejen v Portugalsku ale i na mezinárodní úrovni. Přezdívá se mu rebel a nebo také mistr Baga. 

Odrůda Baga jako taková má enormní množství antioxidantů. V kombinaci se zdejším klimatem je možné experimentovat s výrobou vín bez přidaných siřičitanů. Tato vína jsou často vhodná i pro lidi s vyšší citlivostí na přítomnost siřičitanů. Luís Pato během výroby do vína nepřidává žádná siřičitany a nepřidává je ani před lahvováním. Máte tak možnost vyzkoušet naprosto čistou Bagu ve své přirozené podobě. Pozor ale na to, že určité množství siřičitanů vznikne ve víně samovolně během výroby. Nedá se tedy říct, že by ve víně nebyly vůbec. Jen se tam uměle nepřidávají. 

A jak probíhá sklizeň? Na vinohradu se část hroznů sklidí dřív na výrobu šumivého vína. Na výrobu tohoto vína se nechají hrozny na keři déle. Jedná se tzv. o druhou sklizeň. Tím, že je na keři míň hroznů, tak lépe dozrají a jsou koncentrovanější. To vyřeší problém s dozráváním. Díky tomu víno nemá tak vysokou kyselinu a tříslovinu, což bývají typické znaky odrůdy Baga. Další zajímavostí je, že Luís Pato používá při výrobě tohoto vína jen přírodní kvasinky.

Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny malin doplněné o jemný kouřivý nádech. V chuti je krásně ovocné. Díky mírně vyššímu zbytkovému cukru je příjemné a sametové. Má velmi dobrou strukturu a delší dochuť. Má rozhodně potenciál pro další zrání v lahvi. Jen pozor na dobré uskladnění, přeci jen víno nechrání uměle dodané siřičitany. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte při teplotě 16°C, tedy mírně vychlazené. Lahev otevřete alespoň 20 minut před podáváním. Vína z odrůdy Baga mají velmi dobrý potenciál pro další zrání. Myslete při skladování na to, že víno není chráněno přidanými siřičitany, proto je potřeba ho uchovávat po celou dobu v chladu. 

Doporučujeme podávat ke steaků, kuřecímu a krůtímu masu, kachním prsům, k tradičnímu portugalskému grilovanému selátku (Leitao Assado).

Příběh vinaře

Pato v portugalštině znamená kachna, a proto je nejčastějším motivem na etiketách jejich vín. Rodina Pato vyrábí vína už od 18.st..Joao Pato (otec Luíse) vyrobil své první víno v roce 1970. Po vyznačení regionu Bairrada se stal prvním vinařem tohoto regionu. Jeho syn Luís pojal za své velmi inovativní způsoby a své první víno vyrobil v roce 1980. Bylo to víno vyrobené čistě z odrůdy Baga v té době nevídané kvality. Byla to absolutní rarita a podle odborníků poklad. V roce 1985 Luís Pato zapříčinil malou revoluci v Bairradě. Nejprve totiž začal hrozny odstopkovávat a následně nechal víno zrát ve francouzských dubových sudech. V roce 1990 se poprvé účastnil mezinárodních soutěží. Od té doby hospodaří na 60 hektarech vinic a vyrábí zajímavá vína, kde kombinuje inovovátorské postupy s těmi tradičními. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Bairrada
Odrůdy: 100% Baga
Aroma: maliny, kouřové tóny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.

V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech. 

Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.

V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy. 

B_RCP4265