Vinařský region Vinho Verde je největší deklarovanou oblastí DOC (Denominação de Origem Controlada) Portugalska. Vlivem Atlantského ocenáu se jedná o chladnější, často deštivou a stále zelenou oblast na severozápadě země.
Réva se zde pěstuje ve velmi úrodné žulovité půdě podél řek pramenících v horách. Vinho Verde se skládá z devíti subregionů, pojmenovaných podle místních řek či měst Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa a Paiva.
Severní hranici regionu tvoří řeka Minho, která je též přirozenou hranicí se Španělskem. Deštivé a chladné počasí je příčinou složitějších podmínek pro dozrávání hroznů. Klimatickým vlivům se zdejší vinaři přizpůsobili systémem navazování révy na pergoly po krajích vinic. Uprostřed zůstává místo na pěstování jiných plodin. Tuto metodu používají především menší vinařství. Ta větší navazují révu na dráty, aby hrozny měly co největší množství slunečního svitu a lépe dozrávaly a využívají při tom celé plochy vinic. Název regionu a vyráběného vína je shodný a znamená zelené nebo také mladé víno. Shoda však nepanuje na jeho vzniku. Jedni tvrdí, že název vznikl díky charakteristikám vína – množství kyselinek, svěžest, světlá barva a hůře dozrávající hrozny, podobající se zelenému ovoci. Další však tvrdí, že název byl odvozen od charakteru regionu, pro který je typická stále zelená krajina i během zimního období.
Mezi nejběžněji pěstované odrůdy patří Alvarinho, Loureiro a Trajadura. Většina bílých vín typu Vinho Verde má velmi světlou barvu a je typická mírným perlením. Nejlepší hrozny asi nejpopulárnější odrůdy Alvarinho jsou pěstovány mezi městy Melgaço a Monção, podél řeky Minho. Klima je zde o něco teplejší, sušší a vliv Atlantského oceánu je eliminován horami. Vína odsud jsou díky tomu plnější a komplexnější.
V 17. století se zelená vína začala exportovat do Anglie. Jednalo se o první víno, které bylo exportováno z regionu Monção. Exportním místem se stalo město Viana do Castelo. DOC region Vinho Verde má od roku 1999 povolení vyrábět i šumivá vína, která mají slibné předpoklady pro úspěch na celosvětovém trhu. Červené Vinho Verde není ve světě příliš známé, protože se téměř neexporuje. Je charakteristické nižším obsahem alkoholu, vyšší kyselinkou a je často vyráběno z pozdně dozrávající, svěží odrůdy Vinhão.
V naší nabídce převažují zelená vína vinaře Anselma Mendese, jednoho z nejuznávanějších enologů oblasti Vinho Verde. Rozšiřte svůj chuťový rejstřík o tato nevšední bílá vína. Především v letních měsících nebudete určitě litovat.