Jaro už snad konečně dorazí i do Česka a já budu moct své brazilské kamarádce poslat fotku s teploměrem a teplotou nad 20°C. To aby přestala Čechám říkat “big Ice cream”! A protože my v CerFisu věříme v brzký příchod jara, a protože máj je lásky čas, přichystali jsme pro vás jeden skvělý recept na malinovou Sagrii. Nejprve si však tento nápoj představíme podrobněji.
Co je sangria?
Sangria se ve své nejtradičnější podobě vyrábí z červeného vína. Obsahuje tedy červené víno, ovoce, ovocný džus, brandy, minerálku a koření (například skořici). Nedílnou součástí jsou kostky ledu a ozdoba v podobě čerstvého ovoce. Víno v kombinaci s kořením má svůj původ ve středověku, kdy bývala čistá voda často kontaminovaná. Víno a kořeněné nápoje z vína tak byly mnohem bezpečnějším nápojem. Díky obsahu alkoholu došlo k usmrcení většiny bakterií. Výsledkem se stalo to, že víno bylo konzumováno každý den. Pili ho všichni od dětí až po důchodce.
Sangria a její historie
Svoje kořeny má tento nápoj na Pyrenejském poloostrově. V době římské tu byly vysázeny první vinice. V té době se každému červenému vínu říkalo sangria. Kvůli jeho barvě. Název byl totiž odvozen z latinského označení pro krev - “sangre”.
Sagria jak jí známe dnes pochází ze Španělska. Historici se domnívají, že poprvé začali přidávat ovoce do vína obyvatelé Andalusie. Tento španělský region má vynikající klima pro pěstování citrusů, ale není ideální pro pěstování vinné révy. Teorie je taková, že zdejší obyvatelé začali přidávat ovoce místních vín nižší kvality. Víno s ovocem pak nechali v chladu několik dní. Tím se místní nekvalitní víno stalo lépe pitelným. Postupně tak začali nápoj ještě vylepšovat. Kromě ovoce přidávali koření, cukr, brandy a skořici.
Byly doby, kdy sangria nebyla tolik populární a rozšířená. Svůj věhlas získala až v roce 1964 na světovém veletrhu v New Yorku. Dnes se podle legislativy evropské unie smí nazývat sangria pouze nápoje vyrobené ve Španělsku nebo v Portugalsku.
A tady už je náš slíbený recept.
Sangria s malinami
Ingredience na 1 džbánek (asi 1 l)
- 1 šálek mražených nebo čerstvých malin
- 1 šálek na polovinu rozkrájených jahod
- 1 šálek mražených nebo čerstvých borůvek
- 1/2 limetky nakrájené na plátky
- 1/4 pomeranče nakrájeného na čtvrtky
- 750 ml růžového vína Casal de Ventozela (odrůda Espadeiro)
- malinový sirup (ingredience na recept níže)
- 1/2 šálku malinové vodky (může být i jahodová)
- 1 šálek minerálky (může být i ochucená - citronová nebo limetková)
- led
- lístky máty na ozdobu
Ingredience na malinový sirup
- 1 šálek čerstvých nebo mražených malin
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1/4 šálku vody
Návod
Veškeré ovoce dejte do většího džbánku. Přidejte malinový sirup a vodku. Zalijte vychlazeným růžovým vínem Casal de Ventozela. Pečlivě zamíchejte. Džbánek dejte minimálně na jednu hodinu vychladit do lednice. Před servírování přilijte minerálku. Přidejte led a ozdobte lístkem máty.
Návod na malinový sirup
Do malého hrnce nasypte maliny, třtinový cukr a zalijte vodou. Vše rozmixujte tyčovým mixérem a nechte mírně povařit. Směs míchejte a nechte vařit až do té doby než se cukr zcela rozpustí. Poté nechcete sirup vychladnout na pokojovou teplotu. Sirup můžete ještě propasírovat přes sítko. Pokud nebude sirup používat hned, tak ho nechte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Sirup si můžete připravit i několik dní před přípravou sangrie.