Vinařství Quinta Vale d´Aldeia se rozprostírá v samém srdci oblasti Douro Superior (horní Douro). Obhospodařují zde kolem 80 hektarů nově kultivovaných a výjimečných vinic. Kde se vyrábí skvělá vína Kasta, se podíváme právě teď.
Údolí Doura je stále více a více uznávanou oblastí pro produkci vysoce kvalitních vín. Vinařství na svých vinohradech disponuje skvělými podmínkami pro pěstování vinné révy. I díky tomu se rychle probojovává mezi portugalskou vinařskou elitu. Jejich vinice lemují členitý terén typický pro region Douro. Strmé svahy umožňují pěstovat různé odrůdy v těch nejoptimálnějších klimatických podmínkách vhodných pro danou odrůdu. Vinice jsou situovány v nadmořské výšce od 380 m.n.m až do 600 m.n.m.. Bílé odrůdy se pěstují ve vyšších nadmořských výškách, kde je teplota nižší. Díky tomu si bílá vína uchovají svojí svěžest, mineralitu a aroma a jsou krásně vyvážená. Naopak v nižších nadmořských výškách se pěstují červené odrůdy, které zde lépe dozrávají.
Klíčové jsou ve vinařství Aldeia typické portugalské odrůdy. Mezi nejvíce zastoupené červené odrůdy patří Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Amarela a Sousão. Z bílých hroznů zde nejvíce pěstují Alvarinho, Gouveio, Rabigato, Verdelho da Madeira a Viosinho.
My jsme navštívili vinařství krátce po sklizni. Zrovna začal týden silných dešťů a vinařství, která v té době ještě neměla vše sklizené, už často o svoji úrodu přišla. Místo procházení vinic jsme tak měli čas především na prohlídku vnitřku vinařství a na ochutnávku celého sortimentu vín. Budova vinařství pochází z roku 2009. Jedná se proto o relativně nový projekt v údolí Doura. Vinařství má celkem tři patra. Z nejvyššího jsme měli možnost nahlédnout do nerezových nádrží s kvasícím moštem. Fantastický pohled na proces výroby vína. V druhém patře jsme si prohlédli nádrže zvané lagares, ve kterých fermentují červená vína. Vinařství disponuje řadou moderních technologií. Jednou z nich je například velmi šetrné promíchávání kvasícího moštu, považované za druhý nejšetrnější způsob zpracování hroznů po tradičním šlapání. Ve spodním patře vinařství odpočívají ve francouzských dubových sudech finální vína.
Po návratu do vrchního patra jsme se vydali na degustaci vín. Z degustační místnosti je krásný pohled na okolí. Na produkci vín dohlíží sympatický vinař José Eduardo, který nás také ochotně provázel celým vinařstvím. Základní řadu vinařství tvoří značka Foral da Meda. Vína této značky mají skvělý poměr ceny a kvality. O stupeň výš je značka Kasta. Šťavnatá aromatická vína nás na první dojem uchvátila a během několika měsíců se stala jednou z nejprodávanějších značek v našem sortimentu. Prvním zcela samostatným počinem vinaře byla řada vín Infiel. Pro tato vína je typická etiketa se zipem. Název vína v překladu znamená „nevěrný“. Vinařství produkuje i prémiové řady červených vín, které uchvátí snad každého. Xaino Selection a Grande reserva Look´s jsou neuvěřitelně krásně strukturovaná a tělnatá vína s úžasnou ovocnou aromatikou. V těchto vínech se naplno projevil potenciál oblasti Douro Superior a velký talent vinaře. V současnosti je vinařství na svém začátku a i přes to si získalo nemálo našich zákazníků. My se spolu s nimi budeme těšit na každý další ročník nesoucí značku Quinta Vale d'Aldeia.