Již od samého začátku našeho podnikání jsou v naší nabídce vína z vinařství Alves de Sousa. Kdo stojí za produkcí vín s názvem Vale da Raposa? Otec a syn, kteří jsou často přezdíváni jako Douro men.
V minulosti sloužila nejznámější portugalská vinařská oblast Douro téměř výhradně jako zdroj hroznů pro výrobu portských vín.Ani vinařství Alves de Sousa nebylo výjimkou. Domingos Alves de Sousa, současný majitel vinařství, se ale v roce 1991 rozhodl pro výrobu svých vlastních vín. Domingos je velmi ambiciózní vinař s naprostou jasnou představou o kvalitě své produkce. Jeho filosofií je produkovat pouze vína vysoké kvality, typická pro místní terrior, tedy pro kombinaci prvků jako je podnebí, půdní typ a topografie vinice.
Domingos Alves de Sousa se narodil v roce 1949 ve vesnici Medroes do rodiny třetí generace vinařů. Mladý Domingos měl však jiné plány, které vyústily ve studium na vysoké škole technického zaměření. „Byla to vzpoura proti rodičům, kteří neznali nic jiného než víno“, vzpomíná Domingos. Bylo mu dvacet let, když jeho otec Edmundo vážně onemocněl a Domingos byl nucen začít se o rodinné vinice starat. „V té době jsem vínu naprosto propadl. Začal jsem cítit, že se jedná o dědictví v mé krvi“, říká dnes.
Domingos začal svůj nový život obhospodařováním 20 ha vinic. Jeho srdeční záležitostí se stala především Quinta da Gaivosa, vinice založená jeho otcem. Za pomoci dotací EU ale i vlastních financí obnovil budovy na vinicích a začal tvrdě pracovat na pěstování révy. „ Z počátku jsem cítil touhu vyrábět své vlastní víno. V regionu Douro však nebyli žádní jiní výrobci, proto jsem za vinaři musel začít cestovat. Spolu s malou skupinou portugalských pěstitelů vína jsem se rozhodl vycestovat do Bordeaux. Tehdy se mnou cestoval i mladý zemědělský inženýr Anselmo Mendes, náš pozdější winemaker.“ První plody jejich tvrdé práce na sebe nenechaly dlouho čekat. „V roce 1991 jsme vyrobili naše první bílé a v roce 1992 dvě červená vína z vinice Quinta da Gaivosa“ vzpomíná.
Jestliže Dominga považujeme za pionýra výroby tichého vína v regionu Douro, pak jeho syn Tiago Alves de Sousa může být směle označen jako revolucionář. Tiago pracuje v rodinné společnosti od roku 2002 a i díky jeho obětavé práci a revolučnímu přístupu k pěstování révy a výrobě vína se v současné době řadí vinařství Alves de Sousa mezi výrobce prémiových vín. „Údolí kolem řeky Douro se liší od vinařských oblastí starého světa a rozhodně má co nabídnout. Naše vinařství se to snaží vystihnout v každé své lahvi“ říká Tiago. Je však nutné dodat, že i přes veškeré pokrokové myšlení obou vinařů, jsou veškeré procesy ve vinařství založené na tradičním přístupu k výrobě vína.
Tiago se sice v roce 1979 narodil ve městě Porto, ale v údolí řeky Douro vyrůstal a měl tím pádem možnost pozorovat všechny tradiční postupy při výrobě vína, včetně šlapání hroznů v žulových kádích zvaných lagares. „Narodil jsem se do světa vína a vše kolem jeho výroby mi přirostlo k srdci. Už jako malý chlapec jsem v oboru vinařství viděl potenciál a tušil jsem, že u něj zůstanu.“ Zajímavostí je, že Tiago ochutnal víno až ve svých 15 letech. „Do té doby jsem miloval vůni čerstvého nefermentovaného vinného moštu“, vzpomíná.
Vinařství Alves de Sousa je v naší nabídce zastoupeno jak klasickými tichými víny tak i špičkovými portskými. Produkce portských vín začíná u Sousů na "úrovni" Reserva. Vína z tohoto vinařství vřele doporučujeme k ochutnání.