Už v předchozích článcích jsme zmiňovali fakt, že portská vína se nemohou vyrábět nikde jinde než v údolí řeky Douro v Portugalsku. Je to jediná certifikovaná oblast na výrobu portských vín. Zároveň je daný soupis odrůd, které lze na výrobu portského vína použít. A na ty nejběžnější červené odrůdy se teď společně podíváme.
Údolí Doura má oproti světu jednu velkou zajímavost. A tou je množství domorodých odrůd, které nenajdete většinou nikde jinde než v Portugalsku. Důvody velké rozmanitosti místních odrůd jsou částečně historické a částečně spojené s hornatou topografií regionu a výběrem různých typů vinic. Tak například odrůdě Touriga Nacional prospívá mělká kamenitá půda a spousta slunce. Další odrůda Touriga Francesa preferuje úrodnou půdu v místech, kde příliš nefouká. A třeba Tinta Barroca dává ty nejlepší hrozny v chladnějších místech na vinicích orientovaných severně nebo východně s nižší množstvím slunečního svitu.
Nicméně na výrobu portských vín je schváleno okolo třiceti různých červených odrůd. Moderní vinohradnictví však preferuje mít na vinicích výběr pěti nebo šesti prémiových odrůd, které se považují za nejlepší pro výrobu kvalitních portských vín. Ostatní odrůdy se používají do směsi pouze v malém množství.
TOP červené odrůdy
Pojďme si teď společně podrobněji představit právě ty top červené odrůdy, které se nejčastěji používají na výrobu portských vín.
Touriga Nacional
Ve větším množství se tato odrůda vyskytuje hlavně ve vinařstvích zaměřených na produkci portských vín. V Portugalsku je považována za nejlepší červenou odrůdu vůbec. Vyrábí se z ní jak portská tak klasická suchá vína. Touriga má drobné bobule se silnými slupkami a díky tomu je výnos z keře velmi nízký. Vína z této odrůdy mají velmi sytou barvu a bývají hodně koncentrovaná. Výrazná bývá často i tříslovina. I přes výraznou tříslovinou jsou většinou vína příjemně ovocná. Často jsou mohutná s velmi dobrým potenciálem pro další zrání.
Touriga Francesa
Je to nejpěstovanější odrůda v údolí Doura. Je často zárukou produkce kvalitních portských vín. Dává vína s intenzivní ovocnou chutí podobně jako Touriga Nacional, ale bývají jemnější a víc aromatická. Často mají také zajímavou květinou vůni a elegantní tříslovinu. Touriga Francesa také dává výslednému vínu velmi dobrou strukturu.
Tinta Roriz
Po Touriga Francesa je to druhá nevysazovanější odrůda v Douru. Má velké hrozny i bobule a díky tomu i vysoké výnosy. Nejlepších výsledků dosahuje ve velmi suchých ročnících. Vína z této odrůdy jsou dobře strukturovaná a aromatická. Po několikaletém zrání jsou velmi elegantní a komplexní. S přibývajícími lety často získává víno pryskyřicové tóny.
Tinta Barroca
Tato odrůda dává lahodná, aromatická, zakulacená, jemná vína s příjemným zbytkovým cukrem. V hroznech je víc pigmentu (anthocyaninu) než tříslovin a díky tomu má výsledné víno sytou barvu ale už ne tak výraznou strukturu. Často se používá do směsí s odrůdami s výraznější tříslovinou nebo s odrůdami produkující vína s méně intenzivní barvou. Nejčastěji se pěstuje v chladnějších oblastech a na stinnějších vinicích, kde se daří v horkých ročnících pěstovat hrozny s vysokou cukernatostí.
Tinto Cao
Je to jedna z vůbec nejstarších Dourských odrůd. Ze všech nejlépe se adaptovala na zdejší podmínky, které se vyznačují hlavně horkem a suchem. Je to hodně odolná odrůda, která si udržuje svoji kvalitu i ve velmi málo úrodné půdě. Drobné hrozny s drobnými bobulemi dávají vína s velmi dlouhou dochutí, jiskrnou kyselinou a hladkou strukturou. Mladá vína mohou být drsná a strohá, ale s přibývajícími roky se z nich stávají velmi hladká příjemně pitelná vína. Z top Dourských odrůd je to nejméně vysazovaná odrůda a to díky velmi nízkému výnosu z keře. Stále častěji je ale vyzdvihována její kvality. Tím pádem budí zájem u stále rostoucího počtu vinařů.