A ne jedno. Máme tu celý Gang. Jsou to naši noví sousedi. Po měsících pečlivých příprav otevřeli první avokádovou restauraci v Praze a opravdu to stojí za to.
Za konceptem Avokádového gangu stojí Karolína Konečná. Autorka kuchařky z ostrova Sardinie a spolumajitelka bistra Proti Proudu. Přiznám se, že když jsem zjistila, že je Karolína spisovatelka a žurnalistka, tak se mě do tohoto článku moc nechtělo. Mé nadání na češtinu a psaní nejlépe vystihla moje učitelka češtiny při hodnocení slohu - myšlenkově slabé, stylisticky jednoduché. Takže asi tak. Ale zpět k Avokádu.
Dřív v tom prostoru byla cukrárna. Byla jsem strašně zvědavá, co z prostoru vykouzlí a jaký bude koncept. Bistro Proti proudu mám moc ráda. Má příjemný a moderně zařízený interiér, který teď doplňují obrazy v pastelových barvách. Dalo se tedy čekat, že i vedlejší prostor bude mít své kouzlo. A taky ho má. Páteří interiéru je dlouhý stůl. Rozpíná se skoro přes celou místnost. Hraje všemi barvami a dává prostoru neskutečně veselý náboj. Za výtvarným ztvárněním stojí malířka a sochařka Jitka Boková. Dalším výrazným prvkem je otevřená kuchyň, ve které řádí sympatický a stále vysmátý kuchař Ivo Koudelka. Vytváří neskutečné kombinace jídel, kde hlavní surovinou je právě avokádo. Atmosféru bistra dotváří věčně usměvavá Karolína spolu s příjemným personálem. Mám ráda podniky, kde si vás po čase pamatují a vždy s vámi prohodí pár slov a Avokádo přesně tohle splňuje. Nevíte, co si vybrat? Nevadí, oni vám poradí .
A co už jsem vedle vyzkoušela?
Ještě než otevřeli, přinesli mi k ochutnání síťovanou palačinku “Roti Jala” plněnou krémem z pečených banánů, avokádem a papayou. Na vrchu bylo trochu maracuji a javorový sirup. Řeknu vám, že vyladěnější palačinku jsem ještě nejedla. Na celé odpoledně mě provoněla obchod. Roti Jala rozhodně stojí za hřích!
Sobotní otevíračku jsme nakonec propásli, ale vynahradili jsme si to hned v úterý. Vyrazili jsme na snídani. Dala jsem si vejce Benedikt s jarní cibulkou. Naservírované to bylo nádherně, až mě bylo líto, píchnout do toho vidličkou. No mrkněte na fotku. A chutnalo to skvěle. Přítel si dal avokádové lívance se slaninou. A i když se Petr moc dělit nechtěl, musela jsem ochutnat. I lívance byly super. Nikdy by mě nenapadlo kombinovat avokádo, lívance a slaninu a celé to zakápnout javorovým sirupem. Zajděte si to vyzkoušet sami a určitě nebudete litovat.
Ochutnali jsme také smoothie jing a jang, které doporučujeme klidně jako samostatnou snídani. Bylo opravdu husté a chuťově zajímavé, ale po lívancích vám na něj bude těžko zbývat místo. Odcházeli jsme strašně spokojení a příjemně nacpaní.
Jak je to hned vedle, nešlo odolat a hned další den jsem vyzkoušela i polední nabídku :-). Měla jsem pečený batát s avokádem, granátovým jablkem, fazolemi a červenou čočkou. Wow. Opravdu zajímavá kombinace rozmanitých chutí. A navíc jsem pak celé odpoledně neměla hlad. Byla tam totiž spousta skvělých surovin, které zasytí na delší dobu.
Avokádo Gang stojí za návštěvu v kteroukoliv denní dobu. Já tam určitě nebyla naposled!
A perlička na závěr: Domluvili jsme se na spolupráci! Kromě skvělého jídla si tam vychutnáte i portugalská vína. Vybrat si můžete ze dvou druhů bílých a dvou druhů červených vín. Prozradím, že v nabídce je Alentejo, Douro i Vinho Verde. A co zatím v Avokádu nejvíc frčí? Víno Passáros od vyhlášeného vinaře Anselmo Mendese a šumivá Mariana z vinařství Rocim.
Tak neváhejte a vyzkoušejte první čistě avokádovou restauraci v Praze. Určitě nebudete litovat. Celému Avo týmu přeji spoustu spokojených zákazníků!