Kam v Lisabonu na zmrzlinu?

_uvod-kamnazmrzlinuvlisabonu

Snad skoro každý miluje v létě zmrzlinu. Jestli to máte stejně jako já, tak nejen v létě :-).  Napadlo mě, že by bylo fajn vybrat na blog pár míst, kam zajít v Lisabonu na skvělou zmrzlinu. Je tam spousta super podniků, tak to byla celkem fuška jich vybrat jen pár :-). Některé jsou tipy od místních, některé jsem navštívila osobně. Snad vám aspoň trochu usnadním hledání top zmrzliny v Lisabonu :-). 

 Santini

Myslím, že je to jedna z nejznámějších zmrzlináren v Lisabonu. Chodili jsme sem na zmrzlinu už před lety během Erasmu. Tradice této značky ale sahá mnohem dál.  Zakladatel Attilo Santini Mosena se narodil v Cortině d´Ampezzo v roce 1907. Později imigroval do Portugalska, kde v roce 1949 začal vyrábět zmrzlinu z čerstvých ingrediencí a každé léto ji prodával v blízkosti pláže Praia do Tamariz (Estoril). V roce 1954 se na titulní straně italského časopisu Epoca objevila princezna Marie Beatrix Savojská, jak jí zmrzlinu Santini. Tímto značka stoupla na ceně a získala mezinárodní věhlas. V roce 1960 otevřel Attila další zmrzlinárnu, tentokrát na Cascais (předměstí Lisabonu) a o jedenáct let později přibyla ve stejné oblasti i druhá provozovna.  Až v roce 2012 se dočkal i Lisabon své zmrzlinárny Santini ve čtvrti Chiado. Od roku 2014 je zmrzlina Santini také součástí zrekonstruované tržnice TimeOut Market na Cais do Sodre. V roce 2018 otevřeli další pobočku v areálu Expa (Parque das Nacoes). A v roce 2021 uvedli na trh nanuky Picolini. Tyhle skvělé nanuky si můžete dát v osmi příchutích a jsou bez barviv, konzervantů a aromat. Jsou 100% přírodní. Poboček zmrzlinárny Santini je v současnosti v Lisabonu a v okolí hodně. Vyjmenuji tedy jen ty nejlépe dostupné pro turisty:

Cascais

  • Santini Cascais Baia - Alameda dos Combatentes da Grande Guerra 100, Cascais
  • Santini Cascais Valbom - Av. Valbom, 28 F, Cascais

Lisabon

  • Santini Chido - Rua do Carmo, n.88, Lisabon (hned vedle Elevadoru Santa Justa) 
  • Santini Praca D. Luís - Praça D. Luís, 31, Loja 6, Lisabon (Timeout Market) 
  • Santini Belém - v Národním muzeu kočárů, Praça Afonso de Albuquerque, Lisabon
  • Santini Docas - Doca de Santo Amaro, Armazém 18, Lisabon

Ochuzeni o zmrzlinu Santini nezůstanou ani návštěvníci Porta. Jedna pobočka zmrzlinárny se nachází i tam. A to na adrese Rua das Flores  nº87. 

santini 

Mú 

Další skvělá italská zmrzlinárna Mú se řídí heslem, že Mú neznamená jen zvuk krávy :-). Je to kombinace precizních italských dovedností a portugalských skvělých surovin. Zakladatel Marco Bauli pochází z regionu Verona. Narodil se do rodiny cukrářů, takže se odmala pohyboval v prostředí mouky, cukru a sladkostí. V rodině si předávali recepty z generace na generaci. Marco hodně cestoval, ale nakonec se usadil v Portugalsku. Po dokončení studií arte da geleteria tradizionale v roce 2013 si otevřel v Lisabonu první zmrzlinárnu Mú.  Jeho cílem bylo vytvořit zmrzlinu, která bude nejen dobrá, ale i zdravá. V současnosti můžete ochutnat zmrzlinu Mú hned na třech místech v Lisabonu: 

  • Mú Principe Real - Rua Dom Pedro V 145,  Lisabon (doveze vás sem tramvaj E24) 
  • Mú Graça -  Rua da Graça 164,  Lisabon (dostanete se sem legendární žlutou tramvají E28)
  • Mú fabrico - Campo dos Mártires da Pátria 50, Lisabon (pro turisty je to z centra trochu z ruky, je kousek od vyhlídky Jardim do Torel)

mu-gelatoitaliano

Nannarella 

Tahle rodinná zmrzlinárna vznikla v Lisabonu v roce 2013. Najdete ji u paláce Sao Bento, kam moc turistů nezavítá. Já jsem kolem prezidentského paláce jezdila autobusem a chodila z našeho bytu na Bairro Alto. Je to klidné, hezké místo. Pěšky se sem dostanete za chvíli třeba z náměstí Principe Real. Vyzkoušejte třeba jejich skvělou pistáciovou zmrzlinu. Zkusit můžete netradiční chutě, jako jsou bazalka nebo parmazánová s hruškou. Dneska v Lisabonu najdete hned dvě pobočky:

  • Nannarella Sao Bento - Rua Nova da Piedade n.64, Lisabon
  • Nannarela El Corte Inglés - Avenida António Augusto Aguiar 31, Lisabon (podlaží 7, gourmet zóna obchodního centra, zastávka metra Sao Sebastiao)

nannarella

Fragoleto

Tato zmrzlinárna získala v roce 2016 titul nejlepší italské gelato v Lisabonu. Jejich pobočku najdete v samém centru Lisabonu pár minut chůze z hlavního náměstí Praca do Comercio. Fragoleto byla také první zmrzlinárna v Lisabonu, která nabízela zmrzlinu v BIO kvalitě. V roce 2022 získala ocenění pět hvězdiček právě v kategorii BIO zmrzlin. Jejich balenou zmrzlinu najdete také ve spoustě supermarketů. 

  • Loja Fragoleto - Rua do Comércio, nº15 – Lisabon

fragoleto

La Romana

Zmrzlinárna La Romana byla založena v roce 1947 ve městě Rimini. Od té doby otevřeli opravdu velké množství poboček po celém světě. Dnes najdete tuto zmrzlinu na 76 místech v Evropě. V Lisabonu je jejich pobočka ale teprve od roku 2022. Nachází se v samém centru a to v blízkosti stanice metra Baixa Chiado. Nabízí i veganské zmrzliny, například čokoládovou, banánovou nebo sezónní ovoce. Požádat můžete i o veganský kornoutek. 

  •  Rua de São Nicolau 44, ângulo Rua dos Correiros, Lisabon (metro Baixa Chiado)

laromana

Nivá

Další skvělou zmrzlinárnu otevřel v roce 2015 v Lisabonu Daniel Rivolta. Přenesl tak rodinnou tradici výroby zmrzliny z Turína do Lisabonu. Jeho zmrzliny jsou neuvěřitelně krémové. Není tak s podivem, že zmrzlina Nivá se může pyšnit i titulem Nejlepší zmrzlina v Lisabonu. V Lisabonu najdete hned dvě pobočky této zmrzlinárny. Obě jsou ale trochu mimo centrum. Dostupnější pro turisty je pobočka kousek od náměstí Principe Real. Na své si přijdou i návštěvníci Porta, pokud se vydají na pláž do Matosinhos. 

  • Rua Prior do Crato 40, 1350-115 Lisabon
  • Rua Escola Politécnica 41, Lisabon (Principe Real)
  • R. Sousa Aroso 102, 4450-066 Matosinhos, Porto

niva

Davvero

Zmrzlinárnu Davvero jsme měli kousíček od našeho pronajatého apartmánu, takže zastávka po večeři byla jasná. Za mě je to výherce mezi lisabonskými zmrzlinárnami. Mají skvělou zmrzlinu s tradičními příchutěmi jako čokoláda, pistácie nebo třeba riccotta s vlašskými ořechy. Skvělé jsou ale i ovocné příchutě jahoda, meloun nebo třeba avokádo. Zmrzlinárnu založil původní majitel Nannarelly Filippo Licitra ještě s jedním parťákem v roce 2015. Od té doby otevřeli několik poboček. My jsme si oblíbili tu v rušné ulici R. Sao Cristóvao ve čtvrti Mouraria. 

  • R. São Cristóvão 14, 1100-177 Lisabon (Mouraria)
  • Av. 24 de Julho 49, 1200-479 Lisabon (TimeOutMarket)
  • Av. Dom Carlos I 39, 1200-646 Lisabon 
  • R. Cais de Santarém 36, 1100-104 Lisabon
  • Praça do Império 7 Loja 3, 1449-003 Lisabon
  • Praia da Torre, Av. Marginal, 2780-267 Oeiras (Stánek s posezením)

davvero

Artisani 

První zmrzlinárnu v Lisabonu otevřeli v roce 2009 poblíž parku Jardim da Estrela. K výrobě sorbetů používají kvalitní portugalskou vodu Água do Luso a na výrobu krémových zmrzlin používají portugalské mléko Leite Vigor. Potrpí si na čerstvé lokální suroviny. V současnosti mají v Lisabonu několik poboček. Pro běžného turistu je nejdostupnější pobočka na ulici Rua do Oura.

  • Av. Álvares Cabral 65B, 1250-096 Lisabon (první pobočka u Jardim da Estrela) 
  • R. Áurea 176, 1100-051 Lisabon (Artisani Rua do Oura)
  • R. Coelho da Rocha 104, 1350-075 Lisabon (mercado de Campo do Ourique)
  • R. Marquês Sá da Bandeira 112B, 1050-150 Lisabon (kousek od muzea Calouste Gulbenkian)
  • R. Cândido dos Reis 29, 2800-677 Almada (protější břeh řeky Tejo) 
  • Mercado de Algés, R. Ernesto da Silva 7, 1495-067 Algés 
  • R. António Saúde 16 E, 1500-049 Lisabon (poblíž stadionu Benfica)
  • R. Prof. Francisco Gentil 2J, 1600-625 Lisabon (zastávka metra Telheiras)

artisani

Unico Gelato 

Unico Gelato otevřelo v květnu 2020. A je to ráj všech milovníků zmrzliny. Přestože Lisabon a Bologna dělí velká vzdálenost, tato zmrzlinárna striktně dodržuje postupy výroby zmrzliny stejné jako používají v populární zmrzlinárně  Cremeria Funivia v Bologne. Jen s tím rozdílem, že používají lokální čerstvé mléko. Na výrobu zmrzliny tu mají prvotřídní stroje značky Cattabriga. Vyzkoušejte jejich pistáciovou ze sicilských pistácií nebo Arturovo oblíbené mango. Skvělá je i příchuť mascarpone nebo lískové ořechy. Přímo ke dveřím zmrzlinárny vás doveze legendární tramvaj číslo 28 (28E).

  • Av. Dom Carlos I 92, 1200-815 Lisabon

unicogelato

Alice Gelato da Meraviglie 

Tahle menší zmrzlinárna vznikla v Lisabonu v roce 2019. Dneska už se pyšní hned dvěma podniky. Zmrzlinárnu Alice Baixa najdete v samém středu Lisabonu. Druhý podnik by se vám hledal asi trochu hůř, je totiž mimo turistické centrum ve čtvrti Alcantara. Ale pokud byste si udělali výlet do LX Factory, tak jej nebudete už mít tak daleko. Pyšní se speciálními příchutěmi jako jsou třeba tymiánový cheesecake s jahodami nebo tradiční portugalský likér Ginginha. Vyzkoušejte i příchuť typického portugalského rýžového dezertu Aroz Doce.  O popularitě této zmrzliny svědčí i skvělé hodnocení 4.8 na Googlu. 

  • Alice Baixa - Rua da Madalena 69, Lisabon
  • Alice Alcântara - Rua Luís Camões 87 B, Lisabon 

 alicegelato

alicegelatoi

Pokud máte další tipy na skvělé zmrzliny, tak nám je posílejte, rádi seznam doplníme ;-). Případně nám můžete své tipy napsat do skupiny na Facebooku - Máme rádi Portugalsko. Ti, co se chystají do Lisabonu, jistě další tipy ocení. Protože zmrzliny přeci není nikdy dost ;-).