Dovolená na Algarve - Portimao a výlety po okolí

_uvod-algarve-portimao-a-vylety-po-okol
 

Naší druhou a také poslední zastávkou na Algarve, co se týká ubytování, bylo město Portimão. Hledali jsme cenově přijatelný apartmán na delší dobu a ve městě Portimão byl opravdu velký výběr z těch hezkých a moderních. V porovnání s tím jsme v Albufeiře našli pro nás jen dvě přijatelná místa, o kterých by se dalo uvažovat. Nakonec jsme se tedy rozhodli pro Portimão, kde jsme bydleli v blízkosti pláže Praia da Rocha. Na pláž jsme to měli asi pět minut chůze. Většinu moderních apartmánů najdete právě v blízkosti pláže. Ve starém městě je ubytování také, ale spíš ve starším portugalském stylu a je potřeba počítat s tím, že ze starého města je to k pláži Praia da Rocha 30-40 minut chůze. 
 
Do města Portimão jsme přejížděli autem z Taviry. Dá se sem dostat i vlakem z Fara. Cesta vlakem vás přijde cca na 200 Kč (v těch levnějších časech) a trvá přibližně hodinu a půl. My jsme tuhle cestu vlakem absolvovali ke konci dovolené, kdy jsme si jeli půjčit auto na letiště ve Faru. Auto jsme totiž neměli půjčené na celou dobu dovolené, protože by se nám to dost prodražilo. Půjčili jsme si ho na letišti ve Faru. Využili jsme ho k cestování v okolí Taviry a na přejezd do Portimaa. Zároveň jsme ho měli ještě na pár dní v Portimau kvůli výletům po okolí a pak jsme ho vrátili u pláže Praia da Rocha a stali se z nás na nějakou dobu pěšáci odkázaní na veřejnou dopravu :-). 

faro
 
Při přejezdu z Taviry jsme se ještě stihli stavit salinách firmy Necton. Pokud byste se tam chtěli mrknout, hledejte to v Google Maps pod názvem Salinas do Grelha. I tak se to trochu hůř hledá, ale našli jsme to. Je tu k dispozici i solné jezírko, do kterého se můžete naložit. My to nevyzkoušeli, protože do solného jezera nemůžou děti kvůli vysoké koncentraci soli. Koupit si tu můžete také různé druhy solí od lokálních výrobců a mrknout se, jak se taková sůl vlastně sklízí. Často totiž na salinách zrovna někdo pracuje. Když budete mít štěstí, můžete spatřit i místní plameňáky, jak loví v okolních jezírkách ryby. 

saliny necton
 
Po prohlídce salin jsme vyrazili se ubytovat. Cesta po pobřeží do Portimaa je trochu otravná, pokud nejedete po dálnici, tak je to samá vesnice. Na trase je ale i několik atrakcí. Tři aquaparky - Aquashow Water Park u města Quarteira, Zoomarine Algarve u města Armacao da Pera a Slide & Splash u města Lagoa. Poblíž  je i aquapark Aqualand Algarve, ale ten byl zavřený. Na trase najdete  dva obchody s tradiční portugalskou keramikou - Porches Pottery a Olaria Pequena.
 
Do Portimaa jsme přijeli k večeru. Ubytovali jsme se a šli jsme si prohlédnout hlavní ulici vedoucí podél pláže Praia da Rocha. Pro mě to bylo velké zklamání celé dovolené. Hlavní ulice je takový cirkus. Spousta restaurací, diskotéky, neonové poutače a žádné zajímavé obchody s lokálními produkty. Naštěstí jsme na téhle pro mě děsné ulici našli alespoň skvělou zmrzlinu v Gelateria Sorbetto. Tu jsme za náš pobyt navštěvovali skoro každý večer :-). Z hlavní ulice máte možnost na spoustě místech slézt dolů na pláž Praia da Rocha. Tady se podél pláže vine pěkný dřevěný chodník a je tu i pár hezkých stylových restaurací, které leží blíž k přístavu. Po chodníku můžete dojít až na místní malinký maják střežící vjezd do přístavu. Kulisu pláže Praia da Rocha tvoří vysoké budovy plné apartmánů. Dneska už se i zde staví o něco nižší a trochu hezčí budovy, než tu vystavěli v minulosti. Bohužel, ráz města už to asi nijak výrazně nezmění. 

zmrzlina portimao
 
Jak už jsem zmiňovala, Portimão má i starou část. Je určitě malebnější a víc připomíná klasické portugalské město. Ve starém centru najdete přístav, odkud vyplouvá pirátská loď na výpravy. Je tam také nádraží a Muzeum sardinek, které určitě doporučuji navštívit. Mají moc hezky udělané expozice a dozvíte se spoustu zajímavostí o produkci konzerv se sardinkami. V minulosti továrny na sardinky představovaly jeden z hlavních zdrojů příjmů pro místní obyvatele. Později fabriky začaly zavírat, dnes ale konzervárenský průmysl zažívá v Portugalsku renesanci. Vstupné do muzea pořídíte za 3 eura (cena z května 2024). 

portimao stare centrum

 portimao muzeum sardinek

expozice muzea sardinek
 
Kromě muzea sardinek lze v Portimau navštívit také 3D Fun Art Museum Portimão, kde si můžete udělat srandovní fotky. Třeba jak lezete žralokovi z tlamy :-). 
 
Zajít můžete také do místní tržnice Mercado Municipal de Portimao pro lokální zeleninu a ovoce nebo nakoupit čerstvé ryby. V okolí tržnice si můžete dát také populární portugalský sendvič zvaný bifana. Je to suchá houska s masem :-). Portugalce s tímto pokrmem v ruce vidíte poměrně často. S manželem se neshodneme, jemu to chutná, mně to přijde suchý jako cesta :-). Další možnost nákupů je v obchodním centru Aqua Portimão, kde jsou klasické obchody jako je H&M, Primark, Deichmann nebo portugalská prodejna obuvi Seaside. Nákup potravin si můžete zajistit v Auchanu. Jinak v centru města je také obchod s potravinami Pingo Doce, který je v Portugalsku celkem dost populární, hlavně tedy v Lisabonu. V části Praia da Rocha se nachází menší supermarkety. Asi nejlepší nabídku v této části města měl supermarket Intermarché

Pláže v Portimau a okolí

Dominantní pláží v Portimau je bezesporu Praia da Rocha. My jsme si ale oblíbili o něco menší pláž Praia dos Tres Castelos. Byla tu i hrozně fajn rybí restaurace přímo na pláži. Nese název Restaurante Branquinho. Měli super čerstvé ryby. Za touhle pláží se nachází ještě další menší pláže Praia dos Careanos a Praia do Vau. Na poslední zmíněné má vyrůst v dohledné době hotel ve tvaru kytary, takže bych si tipla, že možná o svoje kouzlo brzy přijde. 

praia da rocha

portimao tres castelos

praia tres castelos

restaurace branquinho

cerstve ryby v portimao
 
U města Alvor leží skvělá pláž Praia dos Tres Irmaos. A kromě pláže je tu také plážový bar umístěný ve skále. Navíc Alvor je proslavený ústřicemi. Až vás omrzí pláž, vydejte se do města na ústřice. 
 
U města Lagos najdete jednu dlouhou písečnou pláž Praia da Meia. Na druhé straně města jsou menší, a často i dost ukryté pláže. Ty se táhnou až k majáku na Ponta da Piedade. Mezi ty nejznámější pláže patří Praia da Ana nebo Praia do Camilo. Pokud byste měli k dispozici auto, pak doporučuji navštívit pláž Praia do Canavial. Je tam přístup po strmější pěšině, ale často jsme tam byli skoro sami. Cestou z pláže můžete navštívit také maják Farol da Ponta de Piedade. Je odsud pěkný západ slunce. Zdejší jeskyně jsou v nabídce všech společností pronajímající kajaky nebo zprostředkovávající výlety lodí. 

Výlety po okolí

Na výlety po okolí je ideální půjčit si auto. My jsme měli auto z půjčovny Europcar a neměli jsme naštěstí zatím žádný problém. Je i možnost si auto půjčit v Portimau a vrátit ho na letišti ve Faru. Vyřešíte tak snadno i cestu na letiště. Nicméně pokud byste preferovali veřejnou dopravu, ve staré části města se nachází nádraží. Je to z Praia da Rocha asi 45 minut chůze. Po městě ale jezdí i autobusy městské dopravy, které vás k nádraží přiblíží. Problém vlaku je, že nádraží bývají často dál od města. Je to tak například v Albufeiře nebo v Armacao da Pera. Snadno se ale vlakem dostanete z Portimaa třeba do Lagos a nebo i do Fara. Obě nádraží jsou v blízkosti města. Vlakem jste v Lagos přibližně za 20 minut a vysednete přímo v centru města. Cesta vás vyjde přibližně na 60 Kč. 

nadarazi portimao
 
Autobusové nádraží najdete také ve starém městě. Nachází se hned vedle promenády podél řeky Arade na ulici Avenida Guanaré. Z Praia da Rocha je to blíž než na vlakové nádraží. Je to určitě lepší volba, jak se dostat do Albufeiry (bus 13 a 51) . Autobus odsud jezdí také do Lagos (bus 80) , Fara (bus 57), na Praia do Carvalho (bus 107) nebo do lázeňského městečka Monchique (bus 94).

Albufeira 

Já se do Albufeiry hrozně těšila, pamatovala jsem si z Erasmu, že se mi bílé městečko moc líbilo. Věděla jsem ale, že se od mé poslední návštěvy asi hodně změnilo. Jelikož jsem všude četla, jak čelí nájezdům anglických turistů. A i spousta Portugalců mě varovala před návštěvou Albufeiry v sezóně. Nad Albufeirou dokonce vznikla nějaká párty ulice plná klubů - Rua da Oura. Nicméně mimo hlavní sezónu v říjnu to bylo co se týká lidí úplně v pohodě. Ráz města se sice trochu změnil - všude je spousta restaurací, nápisů a neonů. Ale to jsem tak nějak čekala. 

albufeira (1)
 
Navštívili jsme tu dva podniky a oba byli super. Nejprve jsme zašli na pozdní oběd do Café Mané. O popularitě tohoto podniku svědčila fronta před ním. Zařadili jsme se do fronty na čekačku na stůl a stálo to za to. Celkově mimo Lisabon a Porto najdete málo moderních kaváren. I když i v Portugalsku se situace mění a občas na nějakou narazíte třeba právě v Albufeiře. Já si dala skvělou rajčatovou shakshuku, Artur lívance a Petr sendvič. A všechna jídla byla super. Espresso za euro v kvalitě jako v Karlíně nás taky dost příjemně překvapilo, hlavně Petra, který celou dobu nadával na děsnou portugalskou kávu :-). Večer jsme pak ještě v Albufeiře zašli na večeři do podniku Mr. Ribs - Ribs and Wings. Dostali jsme skvělá žebírka, já velmi dobře ochucený salát a bílou sangrii plnou čerstvého ovoce. 

cafe mane albufeira

cafe mane
 
Petr s Arturem tady také ještě před večeří vyzkoušeli rybičkové spa, kde vám rybičky okusují starou kůži z nohou. Artur to chtěl hrozně vyzkoušet, tak ho tam manžel vzal. Celou dobu ho musel držet, aby mu nohy vůbec dosáhly do nádrže s vodou. Když k němu rybka připlavala tak vyjeknul, takže místo rybek se atrakcí ve spa stal spíš Artur. Navíc si většina ryb pochutnávala na Petrových nohách, protože Artur žádnou starou kůži na nožkách neměl. 

albufeira spa
 
Co se mi na Albufeiře taky líbí, je dostupnost pláží. Hned ve městě máte moc pěknou pláž Praia dos Pescadores, vedle níž ale pokračují další pláže, na jednu stranu je Praia do Peneco a na druhou stranu Praia do Inatel. Pláže jsou čisté a mimo sezónu nejsou nijak přeplněné. Mně se ještě během cesty na jih na Erasmu líbila pláž kousek od Albufeiry - Praia do Galé. My na ní tenkrát jako studenti i přenocovali. Spolužák chtěl spát na pláži, aby viděl východ slunce. Tak jsme mu to splnili. Jen to sluníčko to sabotovalo a místo nad oceánem vycházelo za skálou nad pevninou, takže z pláže nebyl východ sluce vidět :-). 

albufeira

albufeira plaz
 
Kromě návštěvy pláže jsme si také prošli město a došli jsme na kočičí vyhlídku. Artur miluje kočky, takže pro něj to byl zážitek, tolik koček pohromadě. Navíc je odtud pěkný výhled na pláž a na město. Kousek od vyhlídky je i výtah spojující město s pláží - Elevador do Peneco. Kočičí vyhlídka je značená v Google Maps a vyhlídkové molo také těžko přehlédnete. Místní typická tržnice se nachází nad městem a jmenuje se Mercado Municipal dos Calicos. Je to trochu dál od centra, tak předpokládám, že tam potkáte spíš místní. 

albufeira kocici vyhlidka

vytah albufeira

Lagos

Lagos je pro mě TOP místo na Algarve. I po návštěvě ostatních měst v této oblasti jím zůstává. Centrum města je hezké a malebné. Tvoří ho dvě hlavní náměstí. Přímo v centru je místní tržnice. Na střeše tržnice je umístěna restaurace Maré. Městem také protéká kanál od Atlantiku až do místní mariny. Atrakcí je zdejší zvedací most, který se zvedá celkem často kvůli průjezdům plachetnic. Nachází se tu také spousta fajn podniků. My navštívili jeden moc pěkný. Jmenoval se Abigail´s Café. Pěkně ale vypadaly i podniky Black and White Coffee Shop nebo The Studio: Coffee Roaster & Brunch Cafe. Na rozdíl od města Portimao tu najdete i obchůdky s lokálními produkty. 

lagos

lagos 2

cafe abigails lagos
 
Na městě Lagos je také super snadná dostupnost krásných pláží. Na rozlehlou písečnou dvoukilometrovou pláž Praia do Meia dojdete za chvilku, leží jen kousek od města. Na druhou stranu k pevnosti jsou pak menší pláže, z nich nejznámější je Praia Dona Ana nebo Praia do Camilo. Když projdete několik malých pláží hned u města za pevností, dojdete až ke starému mostu, který je hrozně fotogenický - Ponte do Antigo

lagos ponte antiga

pevnost Lagos
 
Kousek dál od centra se můžete jít vyřádit do místního wake parku. Hned vedle je pak možné nakoupit čerstvou zeleninu a lokální produkty v obchůdku BIO Sabor
 
Co se týká bydlení, před lety jsme bydleli kousek na městem v areálu VitaSol Park. Je to komplex soukromých apartmánů, z nichž některé jsou na pronájem. V areálu je k dispozici i bazén. Snadno se odsud dostanete na pláž Praia da Meia. Jen z pláže se vám půjde trochu hůř, jelikož je to dost do kopce :-). 

Carvoeiro

Carvoeiro je extrémně fotogenické městečko. Přímo ve městě je menší pláž a na přilehlém malém náměstíčku spousta restaurací. Zaparkovat se dalo zdarma nad městem u malé pevnosti Forte da Nossa Senhora Encarnação. Cestou dolů vás čeká krásný výhled na město. A kdyby vás omrzelo ležení na pláži, tak právě u pevnosti začíná stezka Algar Seco. Jsou to dřevěné chodníky, po nichž se dostanete mezi zlatavé vápencové skály a jeskyně táhnoucí se podél pobřeží, které jsou pro Algarve typické.

carvoeiro

vyhlidka carvoeiro

algar seco
 
Z městečka Carvoeiro to není daleko ani k jeskyni Benagil (15 minut autem), již najdete na většině prospektů o Algarve. My k jeskyni došli a dívali jsme se do ní shora. A musím říct, že v tomto případě je určitě lepší vjet do jeskyně lodí nebo na kajaku. Z výšky není pohled do jeskyně nijak zajímavý. Celá horní díra do jeskyně je obehnaná plotem, kde jsou nápisy zákaz vstupu, nebezpečí pádu, což samozřejmě všichni porušují, protože za plotem nevidíte dolů a jste tam tím pádem zbytečně. Skupinové fakultativní výlety nejsou mojí doménou, ale v tomto případě si myslím, že je to nejlepší volba, jak si Banagil prohlédnout. Nejvíc výprav k jeskyni začíná na Benagil Beach. Výlet ale seženete i v Portimau. Téměř všechny společnosti ve východní části Algarve mají Benagil v nabídce. 

benagil

benagil shora
 
Cestou z Carvoeiro jsme se ještě zastavili v supermarketu Apolónia. Mají trochu jinou nabídku lokálních produktů než třeba v marketech Pingo Doce nebo Spar. Seženete tu různé druhy sardinek a širokou nabídku portugalských vín a likérů. A abych nezapomněla, cestou do Carvoeiro jsme se chtěli stavit kousek nad městem v podniku Earth Shop & Café. Očividně je hodně populární. Nenašli jsme místo k sezení, a čekání by zabralo hodně času, tak jsme odjeli bez kávy. Součástí kavárny je i menší prodejna s místními produkty. Seženete tu marmelády, sůl, sardinky, olivový olej nebo různé druhy čokolád a portugalských vín měli také na výběr dost :-). 

Ferragudo

Ferragudo je malé rybářské městečko hned naproti přes řeku od města Portimão. Dostanete se sem snadno lodním taxi z barevného přístavu v Portimau (na konci Praia da Rocha, dojděte až na konec mola v přístavu). Sveze vás tam a zpátky za 8 euro a děti do šesti let se plaví zdarma. Za pár minut jste na protějším břehu. Cestou do městečka potkáváte rybářské sítě a klece na kraby. Je tu malé náměstíčko plné restaurací. My jsme teda po skoro třech týdnech pojídání ryb šli v rybářské vesničce na indickou kuchyni do podniku Sikandar Indian Cuisine :-). Dát si v rybářském městečku butter chicken mě přišlo trochu bizár. Restaurace má ale výborné hodnocení a jídlo bylo moc dobré. Takže příjemná změna. Po obědě jsme vyšli nad město ke kostelíku. Je tam pěkný výhled na Portimao a řeku Arade. Došli jsme se vykoupat na Praia da Angrinha u soukromého hradu. Na zdejších plážích je úplně klidná voda. Po obřích vlnách na Praia dos Tres Castelos to Artur celkem ocenil. Voda tu není tolik čistá, jako když se koupete přímo v Atlantiku. Je to spíš říční koupání, i když voda je pořád samozřejmě slaná. Krásná pláž s klidnou vodou je i o kousek dál - Praia da Infanta. 

ferragudo z lodi

taxi do ferragudo

ferragudo soukromy hrad
 
Pokud byste byli ve Ferragudu autem, můžete ještě mrknout na maják Farol da Ponta do Altar. Naskytnou se vám krásné výhledy ze strmých útesů na pláže Praia do Torrado a Praia dos Carneiros. A navíc tu jsou díry ve skalách (Grutas - Ponta do Altar) a vy slyšíte šplouchání vody v jeskyni pod vámi. Vidět je do jeskyně shora, ale celkem špatně. Podle mě ani po vodě ale nejsou tyto jeskyně přístupné. Vedou do nich příliš malé otvory. 

farol da ponta do altar

praia do torrado
 
My se na stranu k Ferragudu vydali ještě jednou autem, protože jsme měli domluvenou návštěvu malé výrobny sardinek ve městě Parchal. Sardinkárna se jmenuje Conserveira do Arade a je umístěná v průmyslovější části města v jednoduché montované hale. Po předchozí domluvě vás rádi provedou. Součástí je malý obchůdek s lokálními produkty. My jsme se po návštěvě rozhodli sardinky dovážet. Jednak tam byli hrozně fajn a taky měli skvělé produkty. Já se zamilovala do jejich konzervy Papa Anzois s rybou jménem kranas (portugalsky carapau, anglicky horse mackerel). Tahle konzerva je podle mě bezkonkurenčně nejlepší v naší nabídce a doma o ni probíhá vždycky boj, protože chutná nejvíc i Arturovi s Petrem :-). 

conserveira arade

obchod conserveira arade

Silves

Moc hezké městečko ve vnitrozemí. Městem protéká řeka Arade, která se v Portimau vlévá do oceánu. Viděla jsem i nabídku výletu lodí po řece do města Silves. Když jsme se v Silves zastavovali cestou do Alenteja, chytli jsme bohužel hodně silný déšť. Pamatuji si, jak jsme stáli tenkrát v dešti pod stromem u hradu a čekali, až déšť přestane. Nakonec jsme si došli v Silves na oběd, pak ještě na kávu, a pokračovali jsme dál. Za hezkého počasí je to ale určitě moc příjemné město. Můžete to také spojit s návštěvou malého městečka v horách - Monchique. Je to lázeňské město, kde se stáčí stejnojmenná minerální voda. Jednou jsem takhle na veletrhu v Lisabonu přisedla ke skupince pánů na oběd a ptám se: a co vy děláte? A oni, že prodávají vodu z takového malého městečka. Říkali: to určitě nebudete znát Monchique. A já: jéé tam jsem byla. To koukali :-). Běžně tam asi moc cizinců nezavítá. Kromě vody tu na náměstí najdete také obchod s místním pálenkou vyrobenou z ovoce místního ovoce - Aguardente de Medronhos. V obchodě je možné koupit pálenku od spousty lokálních výrobců. Některé je možné i ochutnat. Do češtiny se název ovoce překládá jako planika. 

Burgau 

Burgau je malé městečko s nádhernými bílými domky. Je celkem těžké tu najít cenově dostupné ubytování, protože je to menší město. Ale za návštěvu určitě stojí. Nachází se tu hezká zákoutí a také příjemné podniky, jako je třeba Love Burgau, Ancora nebo Miam Burgau. Dle hodnocení na Googlu je oblíbeným místem i Pingas Bar. Překvapivě najdete v Burgau i francouzskou cukrárnu Os Amigos. 

burgau miam
 
Doufám, že až se na Algarve jednou vydáte, tak vám alespoň trochu poslouží moje tipy. Případně můžete vaše zážitky z Algarve hodit do mojí nové Facebookové skupiny Máme rádi Portugalsko, kde jistě členové skupiny ocení další cestovatelské tipy ;-).