ZIP DOC 2023 suché bílé
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny pro výrobu vína ZIP se pěstují na vinohradu poblíž městečka Meda v regionu Douro Superior. Vinohrad je v nadmořské výšce 600 m.n.m.. Z podloží na vinici převažuje břidlice. Díky nadmořské výšce si hrozny zachovávají skvělou kyselinu. Za produkcí stojí mladý talentovaný vinař José Eduardo Conceição.
Na výrobu vína byly použité tradiční portugalské odrůdy - Alvarinho, Viosinho a Gouveio. Alvarinho je odrůda, kterou znáte především díky regionu Vinho Verde. Viosinho bývalo často u vinařů nepopulární kvůli nízkým výnosům z keře. Současní vinaři ale postupně odhalují jeho potenciál. Viosinho dává plná, ale přesto velmi svěží a vyvážená vína. Své přednosti ukazuje hlavně horkých a slunných oblastech, tudíž je Douro pro tuto odrůdu ideální. Gouveio je populární odrůda napříč celým Portugalskem. Dává živá, svěží vína s typickou vůní broskví a citrusů.
Víno má světlou citrusovou barvu. Ve vůni naleznete příjemné aroma tropického ovoce vyzrálých broskví, manga a citrusů. Víno je úžasně aromatické. Díky vinohradu ve vyšší nadmořské výšce si uchovalo velmi dobrou kyselinu. Zdejší břidlicové podloží zase zajistilo mineralitu. Víno je perfektně vyvážené co se týká vůně a chuti. Někdy se stává, že víno lépe voní než chutná. V tomto případě je ale skvělá i chuť, která naprosto odpovídá vůni. V chuti je víno příjemně ovocné, šťavnaté a minerální. Josého bílá vína jsou skvělým zážitkem pro každého milovníka svěžích vín.
Často se ptáte, k jaké známé odrůdě bych víno přirovnala. To je často u vín z více odrůd problematické. V tomto případě však vidím podobnost s odrůdou Sauvignon Blanc.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8 -10°C.
Doporučujeme podávat k jemným sýrům (burrata, mozzarella, ricotta), vietnamské kuchyni, kuřecímu masu s bylinkovou omáčkou, rybám nebo třeba k sushi.
Příběh vinařství
Vinařství bylo založeno relativně nedávno dvěma bratry. Jejich vášeň pro víno vyústila v koupi vinic a stavbu vinařství. To se nachází v oblasti horního Doura. Vinice se rozprostírají v těsné blízkosti města Meda, téměř u hranic se Španělskem. Vinařství nabízí vína plná s výrazným ovocným charakterem. O sklizeň a produkci vín se stará mladý ale zkušený vinař José Eduardo. V současnosti se vinařství rozkládá na 110 hektarech, z toho 80 hektarů tvoří vinice a 30 hektarů olivovníky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Quinta Vale d´Aldeia je poměrně nové vinařství. Bylo založeno v roce 2009 u městečka Meda ve vinařské oblasti Douro Superior. Je to podle odborníků oblast, která má velký potenciál se v budoucnu ještě dále rozvíjet. Vinařství v tuto chvíli obdělává přibližně 80 hektarů vinic v nadmořské výšce od 380 m.n.m. do 600 m.n.m.. Bílé odrůdy jsou vysazovány ve vyšší nadmořské výšce. Zde pomaleji dozrávají a získávají tak výraznější aroma a plnější chuť. Nejprodávanější značkou vína z tohoto vinařství je bezkonkurenčně víno Kasta. Z vinařství máme skladem i vyšší řady červených vín, která jsou neuvěřitelně plná a ovocná. Jako hlavní vinař zde působí José Eduardo (viz foto). S Eduardem jsme se potkali již v době, kdy pracoval pro vinařství Quinta da Sequeira. Je to mladý talentovaný vinař, a proto jsme se rozhodli dovážet i nová vína, která nyní vyrábí.