Pássaros DOC 2022 suché Vinho Verde
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny se sbírají ve vinařství vždy ručně. Poté následuje odstopkování a hrozny dále putují do jemného lisu. Zajímavostí je, že při fermentaci je mošt v kontaktu se slupkami. Díky tomu má víno výraznější strukturu a je aromatičtější. Po ukončení fermentace víno zraje minimálně 3 měsíce na jemných kalech. Této metodě se také říká batonáž. Výsledné víno zůstává v kontaktu s odumřelými kvasinkami. Díky tomu je aromatičtější a má větší potenciál pro další zrání. Vinař doporučuje víno zkonzumovat do 5 let.
Víno má jemnou citrusovou barvu. Je vyrobeno ze dvou typický odrůd pro region Vinho Verde - Alvarinho a Loureiro. Odrůda Alvarinho se sklízí v regionu Monção a Melgaço. Vínu dává strukturu a tělo. Loureiro má ty nejlepší podmínky v subregionu Lima a dává vínu ovocné a květinové aroma. Ve vůni najdete ovocné tóny s převahou citrusů doplněné o aroma květin, které je typické právě pro odrůdu Loureiro. Svěží víno s ovocným charakterem a příjemnou mineralitou. Kombinací dvou odrůd Alvarinho a Loureiro získal vinař svěží víno s velmi dobrou strukturou a dlouhou dochutí.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazení na teplotu 8-10 °C.
Doporučujeme podávat k zeleninovým salátům, restované zelenině, pstruhům, lososovi, tresce nebo k drůbeži.
Příběh vína a vinaře
Název vína Passáros znamená v překladu ptactvo. Vinař Anselmo Mendes je zajímavá osobnost portugalského vinařství. Byl oceněný titulem "Portugalský vinař roku", v roce 2015 získal ocenění od prezidenta Portugalska za přínos pro portugalské vinařství.
Vína Vinho Verde se v minulosti vyráběla se zbytkovým CO2. Byla mírně perlivá s nízkým obsahem alkoholu (kolem 9%). Anselmo částečně změnil trend v oblasti. Viděl potenciál místních hroznů a regionu pro výrobu velmi kvalitních bílých vín. Jeho vína nejsou perlivá a mají obsah alkoholu kolem 12%. Jsou to vína svěží a minerální. Využil tak naplno potenciálu regionu na severu Portugalska. Dnes se Anselmo Mendes právem řadí mezi nejvýznamnější portugalské vinaře.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vinho Verde |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Bílé víno |
Region: | Vinho Verde |
Odrůdy: | Alvarinho, Loureiro |
Aroma: | květinové, citrusy |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.
Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.