Filipe Palhoca Chardonnay 2022 suché bílé
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Rodinné vinařství Filipe Palhoca vyrábí svoje vína od roku 1950 na poloostrově Setúbal. V posledních letech prošlo vinařství modernizací. Původně prodávali vína ze dvora. Když jsme tam přijeli vzali nás do výroby a vína měli naskládané na paletách. Dnes už ve vinařství najdete moderní obchůdek, kde si pohodlně vyberete vína a zároveň vás v rámci prohlídky provedou po vinařství.
Jejich poslední novinkou je jednoodrůdové víno Chardonnay, které vám nyní představím. Sklizeň hroznů proběhla ke konci srpna. Po sběru následovala fermentace při teplotě od 14°C do 18°C. Víno má světlou citrusovou barvu. Přiznám se, nejsem zrovna velký fanoušek odrůdy Chardonnay, ale v tomto případě mě velmi příjemně překvapila. Po otevření vás zaujme výrazná vůně převážně tropického ovoce, ananasu a broskví. Už podle vůně tipujete, že víno bude šťavnaté a příjemně svěží. Takže i v chuti vás velmi mile překvapí. Má bohatou ovocnou chuť s jemným smetanovým nádechem. Zbytkový cukr je hodně nízký, přesto víno z počátku působí mírně nasládlým dojmem. Víno má delší dochuť. Nejedná se sice o typickou portugalskou odrůdu, ale stojí za to vyzkoušet, jak si tato mezinárodní odrůda vede právě v Portugalsku.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte vychlazené na teplotu 10-12°C. Vinař udává potenciál zrání u tohoto vína 4 roky od nalahvování. Je tedy ideální si víno vychutnat jako mladé.
Doporučujeme podávat k drůbežímu masu, rybám a mořským plodům. Skvělé je i k ústřicím, sushi nebo k zeleninovému rizotu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.