Bairrada
Bairrada je zajímavý a často opomíjený vinařský region, na který narazíte cestou z Aveira směrem na jih. Zdejší vinice jsou výrazně ovlivněny blízkostí Atlantského oceánu. Během období dozrávání hroznů si vinaři musí poradit s velkými teplotními výkyvy během dne a noci, a také s častými ranními mlhami. V minulosti se tu vyráběla vína, která vyžadovala velkou trpělivost. Ve sklepích víno potřebovalo zrát v některých případech i více než 20 let než bylo ideální ke konzumaci. Dnes díky sofistikovanější práci na vinici a ve sklepě jsou vína pitelnější mnohem dříve.
Nejznámější, a dlouhou dobu také jednou z mála povolených odrůd v regionu, je odrůda Baga. Vyznačuje vysokým obsahem kyselin a tříslovin. Největší zastánce této odrůdy v regionu, vinař Luís Pato, jí přirovnává k Nebbiolu z italského Piemontu. On sám zasvětil odrůdě celou svojí profesní dráhu, a tak není divu, že se mu dnes přezdívá mistr odrůdy baga.
V roce 2003 se v Bairradě povolila výroba vín i z mezinárodních odrůd. A tak se velká část vinařů rozhodla Bagu vyklučit a vysázet odrůdy jako jsou třeba Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah nebo Pinot Noir. Z čistě portugalských odrůd tu narazíte na Tourigu Nacional nebo Tintu Roriz. Z bílých odrůd je nejvíc zastoupená odrůda Bical a o něco méně pak odrůda Maria Gomes (Fernao Pires). V současnosti se stává region celosvětově čím dál tím víc vyhlášený produkcí šumivých vín. Přitom výroba šumivých vín je silnou stránkou regionu už od roku 1890.